Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi, enfekte ya da çürük dişlerin onarılarak kurtarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Dişin sert dokusu içerisinde yer alan pulpa adlı diş siniri çıkarılarak oluşan boşluk doldurulur. Dişte meydana gelen çürümelerin tedavi edilmediği durumlarda diş kayıplarının gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle de diş tedavileri arasında bu tedavi yöntemi büyük önem taşır.

 

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi

 

Kanal Tedavisi Neden Tercih Edilmektedir?

Dişlerde meydana gelen çürümeler diş siniri olarak bilinen pulpanın tahrip olmasına neden olur. Pulpanın zarar görmesiyle birlikte diş çevresinde bakterilerin oluşması ve çevre dişlerin zarar görmesi çok yüksek bir ihtimale dönüşür. Bu olay apse oluşumu ve şiddetli ağrılar dahil olmak üzere pek çok problemi meydana getirir. Bu durum kanal tedavisine başvurulmadığı sürece daha ciddi problemlere yol açar. Ağız ve diş sağlığı açısından değeri çok fazla olan kanal tedavilerini zamanında yaptırmak önemlidir.

 

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi, bireylerin dişindeki kök sayısı, kök kısmında bulunan enfeksiyon ve sinir temizleme gibi pek çok konuya bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen planlama doğrultusunda bu tedavi yöntemi gerçekleştirilmektedir. Hastanın durumuna ve diş hekiminin tercih edeceği tedaviye bağlı olarak kanal tedavisinin 1 hafta sürmesi muhtemeldir. Ancak nihai kararı vermek ve planlamayı yapmak adına diş hekiminizle görüşmeniz daha doğru olacaktır.

Kanal tedavileri bazı sebepler ile iltihaplanan veya mikroorganizmaların yerleşmesi sonucu enfekte olan pulpa dokusunun çıkartılması, kanal boşluğunun temizlenmesi, şekillenmesi ve kanal dolgu maddeleri ile bu boşlukları doldurulması işlemi olmaktadır. Bu işlemlerin hepsi kanal tedavisi olarak tanımlanmaktadır.

Çürük veya bazı travmalar sonucunda diş kökünün etkilendiği durumlarda bu işlem uygulanmaktadır. Kanal tedavileri ile beraber pek çok tedavi hizmetlerini merve aycan sizlere sunmaktadır.

 

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dişler 3 tabakadan oluşur. En dış tabakası mine, onun altındaki dentin tabakası sert yüzeyleri oluşturmaktadır. İç yüzeyinde ise dişi besleyen sinirler ve damarların olduğu canlı pulpa tabakası yer almaktadır. Dişlerdeki çürük tüm tabakaları aşarak bu alana ulaşır ise enfeksiyon oluşmaktadır. BU nedenle pulpa hasar görerek sinirlerin ölmesi ile sonuçlanmaktadır.

Kanal tedavisi dişi kaybetmemek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pulpaya ya da diş kökünün kanallarına kadar ilerlemiş olan enfeksiyonun neden olduğu çürüklerin temizlenmesi kanalların şekillenmesi ve daha sonra kanalları hiçbir giriş yolu bırakılmayacak şekilde doldurulması işlemi kanal tedavileri olarak adlandırılır.

Kanal tedavilerindeki amaç diş kökünün ucundan ağızın madde geçişinin içine ve ağız içinden kök ucuna madde geçişinin engellenmesidir. İlerlemiş olan durumlarda ise enfeksiyon çene kemiğini kadar etkilemektedir. Bu anlamda merve aycan kanal tedavileri için gerekli olan tedavi sürecini başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.

 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çürük pulpa tabakasına kadar ilerlemiş ise dişteki kanalların hepsi temizlenir. İlaçla veya çeşitli dezenfekte yöntemi ile buralar doldurulur. Enfeksiyon tedavi edilene kadar da geçici dolgular kullanılmaktadır. Her diş farklı sayıda kanal içerir. Burada dişte kaç kanal var ise hepsi tedavi edilmektedir. Ağzın ön bölgesindeki kesici dişler tek kanallı, küçük azı dişler iki kanallı ve büyük azı dişler 3 veya 4 kanallı olmaktadır.

 

Lazer Uygulamaları >>>

Merve Aycan Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz, diğer tedavilerimizi incelemek için tıklayınız.

Kanal Tedavisi Kanal Tedavisi, enfekte ya da çürük dişlerin onarılarak kurtarılmasını sağlayan bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Dişin sert dokusu içerisinde yer alan pulpa adlı diş siniri çıkarılarak oluşan boşluk doldurulur. Dişte meydana gelen çürümelerin tedavi edilmediği durumlarda diş kayıplarının gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle de diş tedavileri arasında bu tedavi yöntemi büyük önem taşır. […]